Ketchup z cukinii



Na prawdę pyszny. Wyszedł tak dobry, że na drugi dzień dorabiałam kolejną porcję :-) Słoiczki z ketchupem przechowywać można kilka miesięcy, polecam na zimę.

Składniki:

  • ok. 800 g cukinii (obranej ze skóry i pozbawionej gniazd z pestkami)
  • 1 czerwona papryka średniej wielkości
  • ok. 250 g obranej cebuli
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 80 - 100 g cukru
  • 40 g octu jabłkowego
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta curry
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Wszystko wymieszać z solą i odstawić na parę godzin, najlepiej na sicie, żeby odsączyć z nadmiaru wody. Gotować w garnku, stale mieszając około 20 minut. Dodać cukier, ocet i dalej gotować około kwadransa. Dodać przecier i pozostałe przyprawy, pogotować chwilę. Na koniec zmiksować blenderem na gładką konsystencję. Przelewać gorące do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem, do wystygnięcia.

Komentarze