Na prawdę pyszny. Wyszedł tak dobry, że na drugi dzień dorabiałam kolejną porcję :-) Słoiczki z ketchupem przechowywać można kilka miesięcy, polecam na zimę.
Składniki:
- ok. 800 g cukinii (obranej ze skóry i pozbawionej gniazd z pestkami)
- 1 czerwona papryka średniej wielkości
- ok. 250 g obranej cebuli
- 200 g przecieru pomidorowego
- 80 - 100 g cukru
- 40 g octu jabłkowego
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta curry
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Wszystko wymieszać z solą i odstawić na parę godzin, najlepiej na sicie, żeby odsączyć z nadmiaru wody. Gotować w garnku, stale mieszając około 20 minut. Dodać cukier, ocet i dalej gotować około kwadransa. Dodać przecier i pozostałe przyprawy, pogotować chwilę. Na koniec zmiksować blenderem na gładką konsystencję. Przelewać gorące do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem, do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz