Domowy kopiec kreta



Składniki:

na ciasto:

  • 125 g masła
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do piecz.
  • 1 op. cukru waniliowego

na krem:

  • 500 ml śmietanki kremowej 36%
  • 1 galaretka cytrynowa z cukrem
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 op. śmietan fix

dodatkowo:

  • 5 bananów
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Masło, cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao rozpuścić w garnku. Odstawić do ostygnięcia, po czym dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec w temp. 160 st.C do tzw. suchego patyczka ok. 30 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu, wydłubać łyżką środek ciasta (nie wyrzucać!) zostawiając spód o grub. ok. 1,5 cm i brzeg. W środku ułożyć obrane banany i skropić je sokiem z cytryny, zapobiegnie to ich czernieniu.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody i odstawić do ostygnięcia. Uwaga szybko tężeje! Śmietanę ubić, dodając śmietan fix, na koniec dodać również mascarpone. Następnie powoli dodawać galaretkę, ciągle mieszając. Tak przygotowaną masę wyłożyć na banany, formując kopiec. Z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę i przykryć nią masę śmietanową. Wstawić do lodówki, do stężenia.
Smacznego :-)

Komentarze