Składniki:
na ciasto:
- 125 g masła
- 1 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do piecz.
- 1 op. cukru waniliowego
na krem:
- 500 ml śmietanki kremowej 36%
- 1 galaretka cytrynowa z cukrem
- 250 g serka mascarpone
- 1 op. śmietan fix
dodatkowo:
- 5 bananów
- sok z cytryny
Wykonanie:
Masło, cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao rozpuścić w garnku. Odstawić do ostygnięcia, po czym dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec w temp. 160 st.C do tzw. suchego patyczka ok. 30 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu, wydłubać łyżką środek ciasta (nie wyrzucać!) zostawiając spód o grub. ok. 1,5 cm i brzeg. W środku ułożyć obrane banany i skropić je sokiem z cytryny, zapobiegnie to ich czernieniu.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody i odstawić do ostygnięcia. Uwaga szybko tężeje! Śmietanę ubić, dodając śmietan fix, na koniec dodać również mascarpone. Następnie powoli dodawać galaretkę, ciągle mieszając. Tak przygotowaną masę wyłożyć na banany, formując kopiec. Z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę i przykryć nią masę śmietanową. Wstawić do lodówki, do stężenia.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz