Jajka faszerowane tuńczykiem


Faszerowane jajka zawsze doskonale sprawdzają się na wszelkich przyjęciach, ponieważ są smaczne i ładnie się prezentują...
Ozdobią nam stół na każdą okoliczność :-)

Składniki:

  • 8 szt jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • pęczek szczypiorku (niekoniecznie)
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. 
Tuńczyka odsączyć z oleju. Cebulę obrać i drobno pokroić. Ogórka i szczypiorek również w miarę drobno posiekać. Żółtka zetrzeć na tarce lub rozgnieść za pomocą widelca, dodać rozdrobnionego tuńczyka, pokrojoną cebulkę, ogórka i szczypiorek. Wszystko wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewać jajka. Na wierzchu udekorować ketchupem, koperkiem lub koktajlowymi pomidorkami.
Smacznego :-)

Komentarze