Zupa cebulowa


Prosty przepis na smaczną i doskonałą na tą porę roku - zupę cebulową :-)

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków laurowych
  • ziele angielskie, pieprz
  • tymianek
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • ewentualnie sól

dodatkowo:

  • starty żółty ser do posypania
  • grzanki

Wykonanie:

W garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać sos sojowy, czosnek pokrojony lub przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Chwilę razem wszystko poddusić. Następnie zalać wodą w ilości niecałego 1 litra i wrzucić kostką rosołową. Gotować około 10 minut. Jeśli zupa jest mało słona dodać sól do smaku. Na koniec zmiksować za pomocą blendera.
Gotową zupę cebulową posypać już na talerzu tartym serem żółtym.
Podawać z grzankami.
Smacznego :-)

Komentarze