Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

 

Pyszne, domowe, pachnące ciasto drożdżowe, z dodatkiem rabarbaru i truskawek.

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli

na kruszonkę:

  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • ok. 100 g masła

dodatkowo:

  • ok. 500 g rabarbaru
  • kilka truskawek

Wykonanie: 

Drożdże najlepiej w plastikowej misce, rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić rozczyn na 10 minut do wyrośnięcia.
Dodać pozostały cukier, cukry waniliowe, masło, jajka, mąkę i sól.
Zarobić gładkie i elastyczne ciasto, rękami lub za pomocą miksera. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozłożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczka i odstawić jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę, łącząc wszystkie składniki razem.
Wyłożyć na ciasto umyte i obrane z szypułek truskawki (większe truskawki przekroić) oraz umyty, obrany i pokrojony w kawałki rabarbar. Można wcześniej rabarbar i truskawki obsypać cukrem.
Wierzch ciasta posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st. C ( z termoobiegiem) na ok. 50 minut.
Smacznego :-)

Komentarze