Pyszne, domowe, pachnące ciasto drożdżowe, z dodatkiem rabarbaru i truskawek.
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 42 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
na kruszonkę:
- 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- ok. 100 g masła
dodatkowo:
- ok. 500 g rabarbaru
- kilka truskawek
Wykonanie:
Drożdże najlepiej w plastikowej misce, rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić rozczyn na 10 minut do wyrośnięcia.Dodać pozostały cukier, cukry waniliowe, masło, jajka, mąkę i sól.
Zarobić gładkie i elastyczne ciasto, rękami lub za pomocą miksera. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozłożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczka i odstawić jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę, łącząc wszystkie składniki razem.
Wyłożyć na ciasto umyte i obrane z szypułek truskawki (większe truskawki przekroić) oraz umyty, obrany i pokrojony w kawałki rabarbar. Można wcześniej rabarbar i truskawki obsypać cukrem.
Wierzch ciasta posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st. C ( z termoobiegiem) na ok. 50 minut.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz