Smalec co prawda to bomba cholesterolowa, ale raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. Uważam, że wszystko co zjemy z umiarem nie zaszkodzi :-)
Składniki:
25 dkg mięsa mielonego wieprzowego
1,30 słoniny
3 cebule
przyprawy: vegeta, pieprz, 3 listki laurowe
Wykonanie:
Słoninę pokroić w drobną kostkę i stopić, co chwilę mieszając, pilnować żeby nam się skwarki nie przyklejały do garnka. Kiedy skwarki będą już wytopione i rumiane, dodać mięso mielone i listki laurowe. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i dalej smażyć, pamiętając o mieszaniu. Kiedy już nam się cebula zeszkli, przyprawić, przestudzić i smalec gotowy.
Najlepiej taki smalczyk smakuje, że świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym :-) smacznego...
Składniki:
25 dkg mięsa mielonego wieprzowego
1,30 słoniny
3 cebule
przyprawy: vegeta, pieprz, 3 listki laurowe

Wykonanie:
Słoninę pokroić w drobną kostkę i stopić, co chwilę mieszając, pilnować żeby nam się skwarki nie przyklejały do garnka. Kiedy skwarki będą już wytopione i rumiane, dodać mięso mielone i listki laurowe. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i dalej smażyć, pamiętając o mieszaniu. Kiedy już nam się cebula zeszkli, przyprawić, przestudzić i smalec gotowy.
Najlepiej taki smalczyk smakuje, że świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym :-) smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz