Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem


Pięknie prezentuje się na talerzu, a przy tym pyszna i łatwa w przyrządzeniu. Podana z ziemniakami może być daniem obiadowym, a z pieczywem na ciepłą kolację :-) polecam...


Składniki:
  • ok. 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 woreczki ryżu
  • 4 duże dorodne czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 8 plasterków sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do formy

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oleju. Ryż ugotować i dodać razem z cebulą do mięsa mielonego. Wymieszać wszystko razem z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę na jednolitą masę.

Papryki umyć, przekroić na pół wzdłuż i pozbawić gniazd nasiennych. Każdą połówkę napełnić przygotowanym farszem. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć w nim papryki, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. w temp. 180 st.C. 15 minut przed wyjęciem ułożyć na każdej papryce po plasterku żółtego sera i zapiec już bez przykrycia.

Smacznego :-)

Komentarze