Pięknie prezentuje się na talerzu, a przy tym pyszna i łatwa w przyrządzeniu. Podana z ziemniakami może być daniem obiadowym, a z pieczywem na ciepłą kolację :-) polecam...
Składniki:
- ok. 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 woreczki ryżu
- 4 duże dorodne czerwone papryki
- 2 cebule
- 8 plasterków sera żółtego
- sól
- pieprz
- oregano
- 3 ząbki czosnku
- olej do formy
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oleju. Ryż ugotować i dodać razem z cebulą do mięsa mielonego. Wymieszać wszystko razem z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę na jednolitą masę.
Papryki umyć, przekroić na pół wzdłuż i pozbawić gniazd nasiennych. Każdą połówkę napełnić przygotowanym farszem. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć w nim papryki, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. w temp. 180 st.C. 15 minut przed wyjęciem ułożyć na każdej papryce po plasterku żółtego sera i zapiec już bez przykrycia.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz