
Przepis znaleziony na Domowych Wypiekach, według mnie jest idealny. Od tej pory robię karpatkę, tylko z tej receptury. Gorąco polecam :-)
Składniki:
na ciasto:
- 1 szkl. wody
- 15 dag margaryny
- 1 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
na krem:
- 3 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 25 dag masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Najpierw przygotować ciasto. Zagotować wodę z margaryną, ściągnąć garnek z ognia i dodać mąkę, cały czas mieszając. Garnek postawić na piecu i gotować ok. 3 minut. Ciasto wystudzić po czym cały czas miksując dodawać po jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą połowę wyłożyć na prostokątną dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut.
Następnie przygotować masę. 2 szklanki mleka i cukier zagotować, a pozostałe mleko dokładnie wymieszać z obiema mąkami, żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać do gotującego się mleka i mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Gotować ok. 1 minuty i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem, po czym dodawać po łyżce zimny budyń, cały czas miksując.
Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i wstawić do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz