Gulasz wołowy z warzywami



Składniki:

  • ok. 70 dag wołowiny
  • 1 duża marchewka (pokrojona w kostkę)
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • ok. 300 ml bulionu
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • ew. vegeta

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę. Oprószyć mąką i obsmażyć na oleju. Na maśle w garnku zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę słodką i ostrą. Następnie dodać przesmażone mięso, marchew, ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy i zalać bulionem. 
Dusić ok. 2 godz. pod przykryciem, aż mięso będzie całkiem miękkie. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Smacznego :-)

Komentarze