Pyszne i łatwe w przygotowaniu kruche ciasto. Kwaśne porzeczki pod przykryciem słodkiej pianki doskonale się komponują, gdyż ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne. Spróbujcie sami :-)
Składniki:
na ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl. cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
5 żółtek
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na piankę:
5 białek
1 szkl. cukru pudru
1 szkl. cukru pudru
1 kisiel
na kruszonkę:
200 g mąki100 g cukru pudru
125 g masła
ok. 1 - 2 kg czerwonych porzeczek
Wykonanie:
Przesiać obie mąki na stolnice i dodać pozostałe sypkie składniki. Następnie dodać żółtka i schłodzoną margarynę, szybko zarobić ciasto. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, lekko podpiec.
Umyte i obrane z szypułek porzeczki wyłożyć na podpieczone ciasto.
Białka z dodatkiem szczypty soli dokładnie ubić na sztywna pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier puder, ciągle ubijając mikserem, na koniec wsypać kisiel i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana piankę wyłożyć na porzeczki.
Składniki na kruszonkę wymieszać w misce i za pomocą ręki dokładnie ze sobą połączyć. Pokruszyć na wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180 - 200 st. C. Piec, aż ciasto zrumieni się na złoty kolor.
Uwaga: ciasto na kruszonkę można również zamrozić i potem zetrzeć na tarce.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz