To proste i szybkie ciasto, ostatnio tak posmakowało mojej rodzinie, że w ciągu tygodnia upiekłam, aż cztery blachy :-) i jeszcze im było mało ...
Składniki:
na ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 3 czubate łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100 g margaryny
na kruszonkę:
- 3/4 szkl. mąki krupczatki
- 3/4 szkl. cukru
- 100 g masła
- ok. 1 kg śliwek węgierek
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanki. (Ja nie wałkuję, tylko wylepiam ciasto w brytfance rękami).
Wstawić do piekarnika i lekko podpiec, ok. 15 min. w temp. 180 st.C.
W tym czasie śliwki umyć, podzielić na połowy i pozbawić pestek. Wyłożyć na wierzch podpieczonego ciasta.
Składniki na kruszonkę wymieszać dokładnie w misce i pokruszyć na śliwkach, tak żeby nam je przykryło.
Wstawić do piekarnika na ok. 40 min. w temp. 180 st.C, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz