Ciasto półkruche ze śliwkami


To proste i szybkie ciasto, ostatnio tak posmakowało mojej rodzinie, że w ciągu tygodnia upiekłam, aż cztery blachy :-) i jeszcze im było mało ...


Składniki:

na ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny

na kruszonkę:

  • 3/4 szkl. mąki krupczatki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • ok. 1 kg śliwek węgierek

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanki. (Ja nie wałkuję, tylko wylepiam ciasto w brytfance rękami).
Wstawić do piekarnika i lekko podpiec, ok. 15 min. w temp. 180 st.C.
W tym czasie śliwki umyć, podzielić na połowy i pozbawić pestek. Wyłożyć na wierzch podpieczonego ciasta.
Składniki na kruszonkę wymieszać dokładnie w misce i pokruszyć na śliwkach, tak żeby nam je przykryło.
Wstawić do piekarnika na ok. 40 min. w temp. 180 st.C, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Smacznego :-)

Komentarze