Dobrze mieć taką nalewkę w barku, będzie jak znalazł na zimowe chłody :-)
Składniki:
- ok. 2 kg obranych z szypułek czerwonych porzeczek
- 2 litry spirytusu
- 2 kg cukru
- 3 szkl. przegotowanej wody
Wykonanie:
Umyte i obrane porzeczki wsypać do słoja lub małego balona, zasypać cukrem i odstawić na 3-5 dni, najlepiej w nasłonecznione miejsce, żeby puściły sok.
Potrząsać codziennie słojem i na chwilę odkręcać nakrętkę.
Następnie zalać owoce spirytusem i odstawić na ok. dwa tygodnie.
Po tym czasie odsączyć nalewkę z porzeczek, dodać przegotowaną zimną wodę i odstawić znów na około dwa tygodnie, po czym przefiltrować przez gazę i zlać do butelek.
Odstawić w chłodne miejsce na około pół roku.
Na zdrowie :-)
Komentarze
Prześlij komentarz