Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie


Dobrze mieć taką nalewkę w barku, będzie jak znalazł na zimowe chłody :-)

Składniki:

  • ok. 2 kg obranych z szypułek czerwonych porzeczek
  • 2 litry spirytusu
  • 2 kg cukru 
  • 3 szkl. przegotowanej wody

Wykonanie:

Umyte i obrane porzeczki wsypać do słoja lub małego balona, zasypać cukrem i odstawić na 3-5 dni, najlepiej w nasłonecznione miejsce, żeby puściły sok. 
Potrząsać codziennie słojem i na chwilę odkręcać nakrętkę.
Następnie zalać owoce spirytusem i odstawić na ok. dwa tygodnie. 
Po tym czasie odsączyć nalewkę z porzeczek, dodać przegotowaną zimną wodę i odstawić znów na około dwa tygodnie, po czym przefiltrować przez gazę i zlać do butelek.
Odstawić w chłodne miejsce na około pół roku.
Na zdrowie :-)

Komentarze