Babka kokosowa



Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • otarta skórka z 1 cytryny

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Olej i cukier razem zmiksować, stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Następnie dodać 1/3 mąki z wiórkami, dalej miksując. Dodać połowę mleka i zmiksować. I tak do wyczerpania składników. Na końcu dodać otarta skórkę z cytryny.
Formę do ciasta (dużą keksówkę) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej przygotowane ciasto.
Piec w temp. 160 st. C ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-)

Komentarze