Jesienna szarlotka


Tym razem coś na deser :-)

Składniki:

na kruche ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 op. masła (200g)
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru

dodatkowo:

  • 1 kg jabłek
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 op. cukru waniliowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić zarobić kruche ciasto, po czym schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
2/3 ciasta wylepić na dnie i bokach tortownicy (tortownice wcześniej wysmarować tłuszczem). Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 15 min. w temp. 180 st.C.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i chwilę przesmażyć w głębokim rondlu lub garnku, tak żeby zachowały się kawałki jabłek. Dodać rodzynki, cukier waniliowy, cynamon i wymieszać.
Wyłożyć jabłka na przestudzone ciasto. Na wierzchu pokruszyć pozostałą 1/3 część ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 50 min. w temp. 180 st.C.
Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

Komentarze