Śledzie curry


Pyszne śledzie, które przyrządzisz błyskawicznie. Następnym razem jabłko zastąpię ananasem z puszki, myślę że będą jeszcze lepsze :-)

Składniki:

  • 1 tacka matjasów ok. 250g np. Lisnera
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 płaskie łyżki gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 3 łyżeczki curry
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić i wrzucić na wrzątek na 1 minutę, żeby ją lekko sparzyć. Jabłko obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śledzie pokroić w paski lub kostkę, skropić kilkoma kroplami z cytryny.
Majonez, śmietanę i musztardę wymieszać w miseczce razem z curry. Dodać wystudzona cebulę, starte jabłko i śledzie. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki, do przegryzienia.
Smacznego :-)

Komentarze