Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i cukinią


Sezon na cukinię dalej trwa, zatem korzystajmy z tego :-) Tym razem połączyłam ją z pieczarkami i muszę przyznać smakowała wybornie...

Składniki:

  • 3 torebki ryżu
  • ok. 70 dag pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • tarty ser żółty do posypania
  • tłuszcz do smażenia np. masło

Wykonanie:

Pieczarki umyć i przesmażyć na patelni, kiedy odparuje z nich nadmiar wody, dodać pokrojoną cebulę i masło. Chwilę podusić. Następnie dodać umytą i startą na grubej tarce cukinię. Doprawić do smaku solą i pieprzem, krótko poddusić.
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i wymieszać w garnku razem z cukinią i pieczarkami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego tłuszczem. Wierzch posypać tartym żółtym serem. 
Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 st.C.
Przed podaniem udekorować natką z pietruszki. Można również polać ketchupem.
Smacznego :-)

Komentarze