Sezon na cukinię dalej trwa, zatem korzystajmy z tego :-) Tym razem połączyłam ją z pieczarkami i muszę przyznać smakowała wybornie...
Składniki:
- 3 torebki ryżu
- ok. 70 dag pieczarek
- 1 mała cukinia
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- tarty ser żółty do posypania
- tłuszcz do smażenia np. masło
Wykonanie:
Pieczarki umyć i przesmażyć na patelni, kiedy odparuje z nich nadmiar wody, dodać pokrojoną cebulę i masło. Chwilę podusić. Następnie dodać umytą i startą na grubej tarce cukinię. Doprawić do smaku solą i pieprzem, krótko poddusić.
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i wymieszać w garnku razem z cukinią i pieczarkami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego tłuszczem. Wierzch posypać tartym żółtym serem.
Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 st.C.
Przed podaniem udekorować natką z pietruszki. Można również polać ketchupem.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz