Korzystajmy ze śliwek, póki jeszcze są :-)
O to kolejna propozycja na ciasto z ich dodatkiem...
Składniki:
4 jajka
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
ok. 500 g śliwek
Wykonanie:
Najpierw ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Kiedy cukier już się rozpuści dodawać po jednym żółtku. Na końcu wymieszać masę delikatnie z obiema mąkami i szczyptą proszku do pieczenia.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej masę. Na wierzchu poukładać delikatnie wypestkowane połówki śliwek.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temp. 160 st. C. ( z termoobiegiem) do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu i wystudzeniu, posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz