Ciasto biszkoptowe ze śliwkami



Korzystajmy ze śliwek, póki jeszcze są :-)

O to kolejna propozycja na ciasto z ich dodatkiem...



Składniki:

4 jajka

1 szkl. cukru

3/4 szkl. mąki pszennej

1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

szczypta proszku do pieczenia

ok. 500 g śliwek



Wykonanie:

Najpierw ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Kiedy cukier już się rozpuści dodawać po jednym żółtku. Na końcu wymieszać masę delikatnie z obiema mąkami i szczyptą proszku do pieczenia.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej masę. Na wierzchu poukładać delikatnie wypestkowane połówki śliwek.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temp. 160 st. C. ( z termoobiegiem) do tzw. "suchego patyczka".

Po upieczeniu i wystudzeniu, posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego :-)


Komentarze