Ciasto "słonecznikowiec"






Ciasto z masą krówkową i słonecznikiem, na lekkim biszkopcie jest naprawdę bardzo, bardzo smaczne :-)





Składniki:

na biszkopt:

6 jajek

6 łyżek cukru

5 łyżek mąki tortowej

1 łyżka kakao



Na krem:

1 puszka masy krówkowej

1 szkl. cukru pudru

15 dag margaryny

2 łyżki mleka

20 dag masła

30 dag łuskanego słonecznika

2 żółtka

1 kieliszek mocnego alkoholu



Wykonanie:

Przygotować biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier rozpuści się, dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. ok. 180 st.C 25-30 minut.

Po wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

Przygotować krem słonecznikowy. Margarynę razem z cukrem pudrem i mlekiem zagotować w rondelku. Do gotującej masy wsypać słonecznik i wymieszać. Następnie masę słonecznikową wylać na blaszkę i przyrumienić w piekarniku w temp. 180 st.C. ok. 25 minut. Po wystudzeniu płytkę pokruszyć.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka i dalej ucierać na pulchną, gładką masę. Następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszona płytkę słonecznikową i kieliszek alkoholu. Dokładnie wymieszać.

Tak przygotowanym kremem przełożyć części biszkoptu.

Na wierzchu ciasto polać dowolną polewą czekoladową i wstawić do lodówki.

Ja udekorowałam jeszcze dodatkowo słonecznikiem.

Smacznego :-)



Komentarze