Zupa kapuściana


Doskonała zupa na jesienne chłody, syta i mocno rozgrzewająca. 
Najlepiej ugotować ją na wędzonych żeberkach, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, ale jeżeli akurat nie mamy wędzonego mięcha wystarczy nawet sama kiełbacha :-)

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • wędzone żeberko
  • 2 kiełbasy np. śląskie
  • ok. 25 dag wędzonego surowego boczku
  • 2 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 kostki rosołowe
  • sól
  • pieprz
  • 4 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • majeranek
  • odrobina ostrej papryki w proszku

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować, po czym odlać tą wodę i zalać nową, w ilości takiej żeby nam dobrze przykryła kapustę. Dodać wędzone żeberko, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone cebule, rosołki i gotować pod przykryciem.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty.
Na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać pokrojoną kiełbasę i chwile podsmażyć razem z boczkiem.
Kiedy kapusta będzie już prawie miękka, dodać przesmażony boczek z kiełbasą.
Na koniec dodać przecier pomidorowy, majeranek i zagotować. 
Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i zupa gotowa :-)
Smacznego :-)

Komentarze