Doskonała zupa na jesienne chłody, syta i mocno rozgrzewająca.
Najlepiej ugotować ją na wędzonych żeberkach, z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy, ale jeżeli akurat nie mamy wędzonego mięcha wystarczy nawet sama kiełbacha :-)
Składniki:
- mała główka białej kapusty
- wędzone żeberko
- 2 kiełbasy np. śląskie
- ok. 25 dag wędzonego surowego boczku
- 2 marchewki
- 2 duże cebule
- 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- 2 kostki rosołowe
- sól
- pieprz
- 4 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- majeranek
- odrobina ostrej papryki w proszku
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować, po czym odlać tą wodę i zalać nową, w ilości takiej żeby nam dobrze przykryła kapustę. Dodać wędzone żeberko, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone cebule, rosołki i gotować pod przykryciem.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty.
Na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać pokrojoną kiełbasę i chwile podsmażyć razem z boczkiem.
Kiedy kapusta będzie już prawie miękka, dodać przesmażony boczek z kiełbasą.
Na koniec dodać przecier pomidorowy, majeranek i zagotować.
Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką i zupa gotowa :-)
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz