Ciasteczka półkruche


Pachnące i kruche ciasteczka, które zrobi każdy laik w kuchni :-)
Zamknięte w szczelnym pudełku mogą być przechowywane nawet kilka tygodni. U mnie nie przetrwały niestety dłużej niż dwa dni, bowiem szybko zostały zjedzone :-)

Składniki:

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ok. 100g margaryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie szczypta cynamonu

Wykonanie:

Z podanych wyżej składników zagnieść jednolite ciasto, po czym rozwałkować na cienki placek. Następnie za pomocą foremek wykrawać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 180 st. C prze kilka minut, do momentu aż ciastka ładnie się zrumienią.
Smacznego :-)

Komentarze