Składniki:
- ok. 1 kg szynki wieprzowej
- 3 łyżki soli peklowej
- 1 l wody
- 4 ząbki czosnku
- kilka kulek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- majeranek
Wykonanie:
Zagotować wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, po czym wystudzić. Następnie dodać sól peklową i 2 ząbki pokrojonego czosnku. Szynkę umyć, osuszyć i zalać w misce przygotowaną zalewą. Odstawić do lodówki na 1 dobę. Na drugi dzień szynkę wyjąc i naszprycować strzykawką z zalewą i wstawić na kolejną dobę do lodówki.
Po tym czasie mięso osuszyć z zalewy, natrzeć majerankiem i pozostałym czosnkiem, rozgniecionym przez praskę. Włożyć do woreczka, zawiązać i włożyć do szynkowara. Szynkowar wstawić do garnka z wodą i parzyć w temp. ok. 80-90 st. C, przez półtorej godziny.
Następnie szynkę schłodzić i wstawić do lodówki.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz