Tym razem, proponuję coś dla wielbicieli owoców morza. Bardzo prosty i szybki przepis na krewetki, z dodatkiem czosnku i podlane winem.
Najlepiej smakują ze świeżą bagietką :-)
Składniki:
- ok. 250 g krewetek mrożonych
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- chilli w proszku
- oliwa z oliwek do smażenia
- ewentualnie kieliszek (50 ml) białego wina
- sok z cytryny
Wykonanie:
Krewetki włożyć do miski i rozmrozić, zalewając je letnią wodą, po czym obrać z pancerzy (jeżeli nie są już obrane) i osuszyć.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Smażyć około minuty. Następnie wrzucić krewetki i smażyć około 5 minut, dolać wino (opcjonalnie) i jeszcze krótką chwilę smażyć na większym ogniu, aż do odparowania wody.
Przed podaniem skropić cytryną.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz