Krewetki z patelni


Tym razem, proponuję coś dla wielbicieli owoców morza. Bardzo prosty i szybki przepis na krewetki, z dodatkiem czosnku i podlane winem.
Najlepiej smakują ze świeżą bagietką :-)

Składniki:

  • ok. 250 g krewetek mrożonych
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • chilli w proszku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ewentualnie kieliszek (50 ml) białego wina
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Krewetki włożyć do miski i rozmrozić, zalewając je letnią wodą, po czym obrać z pancerzy (jeżeli nie są już obrane) i osuszyć.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Smażyć około minuty. Następnie wrzucić krewetki i smażyć około 5 minut, dolać wino (opcjonalnie) i jeszcze krótką chwilę smażyć na większym ogniu, aż do odparowania wody.
Przed podaniem skropić cytryną.
Smacznego :-)

Komentarze