Domowe musli



Musli przygotowane w domu sprawi, że śniadanie będzie zdrowe i pełnowartościowe.


Proporcje:

  • Miska dowolnych płatków (owsianych, żytnich, itp.)
  • Miska dodatków (suszone owoce, orzechy, otręby, ziarna itp.)
  • Ulubione przyprawy (np. cynamon)

Składniki:

  • 300g płatków owsianych naturalnych
  • 200g płatków żytnich naturalnych
  • 50g otrębów pszennych
  • 50g suszonych rodzynek
  • 40g migdałów
  • 40g orzechów włoskich
  • 20g płatków kokosowych
  • 15g ziaren sezamu
  • 15g siemienia lnianego
  • 15g ziaren słonecznika
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

Płatki uprażyć w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180°C. Mieszać co jakiś czas. Orzechy pokroić lub rozdrobnić w moździerzu. Wystudzone płatki połączyć z resztą składników i wymieszać.

Komentarze